Общо 65 нови юници от породата Холщайн“ ще обогатят учебно-опитното стопанство

...
Общо 65 нови юници от породата Холщайн“ ще обогатят учебно-опитното стопанство
Коментари Харесай

Тракийски университет разширява дейността на академичния технологичен комплекс


Общо 65 нови юници от породата „ Холщайн “ ще обогатят учебно-опитното стопанство при Академичния софтуерен комплекс (АТК) на Тракийски университет, Стара Загора.  Комплексът е обслужващо звено към университета и неговото главно предопределение е подкрепяне на образователния развой и обезпечаване на съответни условия за практическото образование на студентите, за научно-изследователска и научно-производствени действия, внедряване научни достижения.

„ Първите 32 животни, доставени със профилиран превоз от Германия, са към този момент при нас, а останалите идват през днешния ден “, споделя шефът на АТК, доктор Емил Димитров. „ Юниците са особено закупени за модерната роботизирана плантация, която престои да бъде построена в най-кратки периоди. Новото оборудване ще дава отговор на най-високите софтуерни стандарти – чрез компютъризирана система ще бъдат изцяло автоматизирани процеси като доене, следене на индикаторите на издоеното мляко, както и на главните физиологични индикатори на отглежданите животни. Изграждането на фермата, както и закупуването на новите крави е извънредно значимо, защото тук се организират практическите занятия на учащите в две от най-старите структури на Тракийски университет -  Аграрния и Ветеринарно-медицинския факултети. Наша отговорност е да осигурим най-съвременни и съответни условия за практическо образование на бъдещите земеделски и ветеринарни експерти, а това няма по какъв начин да се случи без съвременно учебно-опитно стопанство. ” - споделя доктор Димитров.
-->
С придобиването на новите юници, стадото на стопанството от едри преживни животни, което досега е наброявало над 400 животни, доста ще се усили. В резултат на това се чака да нарасне и съвсем двойно размера на млеконадоя, който понастоящем е към 2 000 литра на ден. В комплекса се отглеждат и над 400 овце от разнообразни български породи. Така академичното стопанство  осигурява модерни условия за практическите занимания на студентите, които имат опция вземат участие във всички стадии на земеделските и животновъдни процеси - от земята, през развъждането на животните до основаване на артикули за трапезата на всяко домакинство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР